onsdag 30. september 2020

Kvelden før kvelden

Lenge siden vi har publisert noe på nettsidene nå, og hva passer vel bedre med å endelig være tilbake, enn kvelden før kvelden?!

Dere får ha oss unnskyldt, Skála og B36. Vi vet dere skal spille en meget viktig seriekamp i morgen, men dette handler ikke om dere. 

Så sitter vi her da, siste dagen i september 2020. Annerledes-året. Samtidig som jeg skriver dette, står Vikingur - AB på i bakgrunnen. Kampen følges selvsagt som vanlig med argusøyne, men tankene er et annet sted.

Året 2020 ble aldri som noen kunne i sine villeste fantasier se for seg. På enkelte områder vil kanskje verden aldri bli den samme igjen. Vi kommer til å måtte leve med denne pandemien langt inn i 2021, og kanskje lengre, skal vi tro de verste prognosene. Akkurat i skrivende stund har vi hatt 0 dødsfall på Færøyene, og forholdsvis beskjedne 274 i Norge. Jeg velger å bruke ordet beskjedent om den norske statistikken, om vi skal sammenligne oss med andre land innenfor samme cluster, som er naturlig i en slik sammenheng. Vi har tross alt kommet godt ut av det i forhold til ganske mange andre, foreløpig. 

Men dette er en blogg og podcast om færøysk fotball. Og kvelden i kveld føles som lille julaften. Man har lidd seg gjennom de første trege dagene av desember, spist litt pepperkaker og drukket julebrus. Hatt skoleavslutning og henta juletre. Men nå, er vi der. Det hele startet for drøye fem uker siden, med det som bare kan beskrives som tidenes galimatias hva oppførsel og kaos gjelder. UEFA hadde tydelig fokuset et annet sted, ettersom finalene i fjorårets Champions League og Europe League skulle arrangeres påfølgende helg. Slovan Bratislava har satt spor etter seg, og ikke på den positive fair play-måten. Fortsatt den dag i dag opplever vi hets fra slovakiske internett-troll og hetsere, som tror vi hadde noe med det som skjedde på Færøyene å gjøre. Vi skal ikke greie ut om eller drøfte hva som skjedde i kulissene, det får vi nok aldri vite. UEFA får stå for avgjørelsen, og så får myndighetene på Færøyene stå for sine valg. 

Det ble i hvertfall et antiklimaks på fredagen der, etter at nye spillere hadde blitt flydd over, at KÍ står og varmer opp, og først fem minutter før kampen opprinnelig skal starte, kommer det kontrabeskjed om at kampen er avlyst, og KÍ går videre. Angivelig skal Slovan Bratislava-spillere både ha vært på vei til flyplassen og samtidig sittet i garderoben og ventet, i påvente av UEFA sin avgjørelse. De ville ikke gå ut på oppvarming i frykt for å bli arrestert, for brudd på de gjeldende lovene som gjaldt der og da.

Først mandag, nesten tre døgn etter at kampen skulle bli spilt, blir det offisielt bekreftet at KÍ er videre, og må haste-fly til Sveits for å møte Young Boys under to døgn etter det ble klart at de gikk videre til neste runde. En umulig oppgave, nærmest, og det var til tider klasseforskjell på lagene, så ærlig får man være.  

Men som 1.søndag i advent kan føles som en myk start på julefeiringen, så kommer også flere hyggelige opplevelser utover i desember. Juleverksted, julekalender og drikke så mye julebrus man bare orker. Samtidig som besteforeldre og ivrige tanter maser etter de siste ønskelistene. På samme måte sitter vi der, for under en uke siden, med Dinamo Tbilisi på motsatt banehalvdel. I motsetning til kampen mot Young Boys skal denne kampen spilles på "hjemmebane", da Djupmyra ikke er godkjent for de siste rundene i Europa-liga, og kampen skal spilles på nasjonalarenaen. Man visste vel egentlig ikke helt hva man skulle møte, til det var julegaven pakket inn på en merkelig måte. Første omgang var jevnspilt og rent objektivt skulle bortelaget hatt minst ett mål før pause der. Men, så kom juleferien, og det tok fullstendig av. Om KÍ ikke løp hjem i glede fra skolen, så herjet de med stakkars georgiere utover i andreomgangen. Til slutt stod det hele 6-1 på måltavla på Torsvøllur. Ingen av oss visste vel egentlig hva det var vi hadde pakket opp, til det var gleden for stor og overraskelsen over hva mor hadde kjøpt i presang for overveldende. Bildene og videoene fra feiringen fortsatte å strømme ut over eteren utover kvelden og morgenen etterpå, og det var vel et par i Klaksvik som ikke møtte klinke edru på jobb neste dag.

Skjermdump fra nordlysid.fo


Allerede samme kveld ble det klart at Dundalk ble motstander, på bortebane. Ingen avskrekkende mostander i så måte. Klubben som tidvis har herjet i den irske serien de siste 6-7 år, er nå inne i et aldri så lite antiklimaks. Med en ny trener som har lite å vise til på CV'n, med hovedsaklig kun spillere fra Irland, og atten poeng opp til serielederen (som de forøvrig tapte 0-4 i helgen, med så og si rent reservelag). I fjor vant de serien med elleve poeng. Vi trenger ikke å gå lengre enn til Norge for å se de samme konturene, hvor Molde var tidvis suverene i fjor, mot hvor de er i år. Kritiske røster hevder at KÍ er et kjøpelag, det kommer ikke vi til å legge oss opp i. Igjen skal vi ikke lenger til våre egne lag for å se visse eksempler på at kjøpekraften er stor, og ønsket om å vinne serie og erobre Europa deretter. 

Nøyaktig hva som venter oss i Dundalk, er som den lille gaven du får kvelden før kvelden, som foreldrene bruker for at poden skal roe seg litt ned. Ingen av oss kjenner Dundalk og irsk fotball nok til å vite nøyaktig hva som venter. Det vi med størst mulig sikkerhet vet, er at dette er tidenes sjanse i færøysk fotball. Jeg startet med å snakke litt om annerledesåret 2020. Men kanskje er det til noe positivt også. Hvem vet om KÍ i kveld skulle forberede seg til én avgjørende kamp, om Europaligaen hadde fulgt vanlig prosedyre med hjemme- og bortekamper? Færøysk fotball kommer, i en normal fotballhverdag, aldri til å få denne muligheten igjen. Hva det skulle bety for KÍ, og Færøyene å få med et lag i Europa, det forstår vi best med å forstå hvor viktig det er for norsk fotball at vi får med lag på de høyeste internasjonale klubbnivåene. Og så ganger vi det med 100. Eller 1000 om du vil. Kanskje en gang i fremtiden kan Færøyene spille seg frem til en playoff om mesterskapsplass via Nations League om alle lagene i divisjonene over kvalifiserer seg via den ordinære kvalikken, men det skjer egentlig bare på Football Manager. Til det er dette en så gyllen og unik mulighet, som KÍ kan og bør gripe.

Patrik fornøyd med egen innsats. Bilde fra in.fo, alle rettigheter Álvur HaraldsenDette er og blir kvelden før kvelden. Nå er alt vasket, hengt opp og gjort klart. Bordet er dekket. KÍ, dette er tidenes mulighet. GRIP DEN! Skulle det gå veien, så blir det tidenes fest på Færøyene, det er i hvertfall sikkert. Det er ikke ofte den færøyske kringkastingen viser fotballkamper direkte på tv, men i morgen kveld sitter hele det færøyske folk klistret til hovedkanalen. Flere steder i og rundt Klaksvik blir det også satt opp storskjermer, slik at folk kan samles for å se kampen. Maverick bør sikre bemanningen, det kan bli en lang kveld! Slik julaften ofte blir. Vi vet i hvert fall hva vi ønsker oss under treet i morgen. KOYR Á KÍ! 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar