BreddefotballKart laget fra mapcustomizer.com

Vi vil gjerne ta for oss de lagene som ikke spiller i toppserien også, da det her er mange sjarmerende lag.


Vi starter først med B68, hvis fulle navn er B68 Toftir. De spiller i 1.deild, altså på nivå to, og ble stiftet i 1962. Har du fulgt med litt tidligere, så kjenner du kanskje igjen navnet Toftir. Det er nemlig her mange av kvalifikasjonskampene til Europa-cup spilles, da det er Færøyenes beste stadion, med unntak av nasjonalarenaen i Torshavn. Den tar hele 6000 tilskuere, og det er jo ganske heftig, med tanke på at det bor drøyt 800 innbyggere i bygda! Laget rykket opp til toppserien i 1980, og vant serien både i 1984, 1985 og 1992. Klubben har spilt 12 kamper i Europa-cup, hvorav åtte av de var i den uendelige Intertoto-cupen på midten av nitti-tallet, og de står med 12 av 12 mulige tap. De var oppe i toppserien senest i 2016, en sesong som endte med 0 seire, 7 uavgjorte og 20 tap, og dermed desidert sisteplass. Vi tar også med at banen deres ligger knappe fem minutters kjøretur fra banen til NSÌ! Her snakker vi lokale forhold! Endte fjorårssesongen på en femteplass, langt unna både opprykk og nedrykk.


Neste lag ut er B71, hvis hele navn er deilige Bóltfelagið 1971. Laget spiller også i 1.deild. De holder til i landsbyen Sandur på øyen Sandoy, som ligger mellom "fastlandet" og den sydeligste øya Suduroy. Klubben ble stiftet så sent som i 1970, men allerede før den tid ble det selvsagt spilt ball på øya. Det skal sies at mye av øya består av sand, noe som gjorde det vanskelig å spille skikkelig fotball. På slutten av 60-tallet startet to av landsbyene på øya å spille mot hverandre, Sandur og Skopun. Det fortelles at det ble brukt steiner som målstenger! På samme tide ble det bygget en ny skole på øya, der det også ble anlagt en fotballbane, og nå kunne det snakkes om å danne et skikkelig lag. I 1986 rykket de opp fra tredje nivå, i 1988 rykket de opp fra andre nivå og i 1989 vant de toppserien, uten å tape en eneste kamp! Det neste året skulle man befeste sin plass som et topplag, noe som endte i katastrofe og nedrykk. De rykket rett opp igjen, og de tre neste sesongene ble de aldri dårligere enn fjerdeplass på tabellen. Fjerdeplassen i 1995 er siste gang B71 var i toppen av færøysk fotball. De vant for øvrig cupen i 1993, og tapte finalene i både 89 og 94. De siste årene har laget vært et jo-jo-lag, med hyppige trenerskifter og labre resultater. De var til og med en tur nedom nivå tre i 2014 og 2017! Endte 2019-sesongen på en meget skuffende 7.plass, bare to poeng unna nedrykk til tredje nivå.


Vi tar ferden enda lengre sør, til Suduroy, og bygden Vágur (som ikke må forveksles med øyen Vágar, som er der hvor Færøyenes eneste flyplass ligger). I Vágur holder laget FC Suðuroy hus, hvor de spiller på banen á Eiðinum. Laget spiller i 2.deild. De ble stiftet i 2010, og her skal man holde tunga rett i munnen. Klubben ble først slått sammen av lagene VB og Sumba, til VB/Sumba (selvsagt) i 2005, og endret navn i 2010 til sitt nåværende navn. VB ble for øvrig stiftet så langt tilbake som i 1905, og vant den færøyske toppserien i 2000. VB består i dag som håndball-klubb. VB og Sumba slo seg sammen også i 1995, men det samarbeidet varte bare en sesong, og klubben het da Sumba/VB. Vi er ikke helt ferdig med sammenslåinger enda, for som nevnt tidligere om TB, slo de tre lagene på Sudoroy seg sammen etter 2016-sesongen, en sammenslåing som ikke var veldig suksessfull. Laget endte på tredjeplass i 2019, 11 poeng bak opprykk til nest øverste nivå.


Vi forflytter oss tilbake til fastlandet, nærmere best i utkanten av Torshavn. Der holder FC Hoyvík til, og de ble stiftet i 2012, etter sammenslåing av FF Giza og opprinnelige FC Hoyvík. De var først kjent som Giza Hoyvík, men endret navn etter 2018-sesongen til sitt nåværende navn. FF Giza var for øvrig kjent som Nólsoyar Ítróttarfelag, til tross for at de spilte sine kamper i Torshavn. FF Giza sin eneste triumf, er at de vant 3.deild i 2011, altså fjerde nivå! Året etter slo de seg da sammen med FC Hoyvík. FC Hoyvik rykket opp til 1.deild ifjor, etter en meget strålende sesong. Det blir spennende å se hva gutta får til på nest øverste nivå! 


Vi tar turen tilbake til Suduroy, der vi finner siste lag fra den øya. Der holder også nemlig Royn til, som ble stiftet så langt tilbake som i 1923. De kommer fra den sjarmerende bygden Hvalba, og har sågar en badeball som sin logo. Banen ligger idyllisk til ved en sandstrand, som du kan se bilde av her, men det vites ikke om dette er årsaken til valget av logo.Vi må vel også samtidig si at det er deres logo som har inspirert vår. Bygden Hvalba har drøyt 800 innbyggere, noe som er svært mye for en bygd på Færøyene. Vi tar også med at bygden ble angrepet av pirater fra Nord-Afrika tilbake i 1629, og på vei tilbake gikk to av skipene på grunn etter å ha truffet et skjær, og legenden sier at over 300 lik ble skylt i land etter katastrofen. 30 kvinner og barn ble tatt med for å bli solgt som slaver i Nord-Afrika, og til tross for en innsamling for å få kjøpt disse tilbake, returnerte ingen av dem noen gang til Færøyene igjen. 

Klubben er faktisk en av få på Færøyene som spiller på naturgress! De vant 3.deild ifjor, noe som gjør det litt enklere å følge laget fra den sjarmerende bygden,

Vi tar turen tilbake til Torshavn, der vi også finner klubben Undrið. Klubben ble stiftet så sent som i 2006, og var et resultat av en idé som dukket opp på en bursdagsfest. Navnet på klubben ble tatt fra deres første sponsor, det islandske såpemerket Undri, som best kan oversettes til vidunderlig. Klubben vant 3.deild i 2017. De spiller sine kamper på Gundadalur nedre, en bane du kan sammenligne med treningsbanene til et middels lag i Norge. Berget plassen i aller siste serierunde i 2019, noe som første til at 07 Vestur sitt andrelag måtte ta den tunge turen ned til nivå fire. Vi tar med at deres største seier er 16-1 mot Vikingur 3. 


Neste lag ut er 07 Vestur, som holder til på øya Vágar. De ble stiftet i 1993, etter et ønske om å øke fotballstandaren på øya, da slo de sammen lagene Miðvágs Bóltfelag (MB) og SÍF Sandavágur, og laget fikk navnet FS Vágar. Klubben rykket opp til øverste divisjon i 1995, og i 1998 ble også Sørvágs Ítróttarfelag (SÍ) med på samarbeidet. Etter mange opp- og nedturer, ble samarbeidet oppløst høsten 2004. Kontroversene til tross, mange ønsket fortsatt å beholde klubben, og i november 2004 ble klubben re-stiftet som FS Vágar 2004. Høsten 2007 ville SÍ igjen være med på leken, og klubben ble kort tid etterpå hetende 07 Vestur. Navnet spiller på årstallet for stiftelsen, samt at øya ligger på 7° vest. Klubben har vært mye opp og ned mellom de to øverste divisjoner. Vi tar med at legenden Torkil Nielsen, som skåret det berømte målet i 1-0 seieren mot Østerrike, i Færøyene sin første landskamp gjennom tidene, spilte hele sin karriere for klubbene fra Vágar. Det sies også at han er en meget habil sjakkspiller, noe som også har gått i arv til hans sønner Rógvi og Høgni, som i tillegg til å ha spilt fotball på høyt nivå, også er gode sjakkspillere. Klubben har faktisk norsk hovedtrener, nemlig Julian Madsen, en kar vi gjorde et deilig intervju med i høst, og det kan du lese HER!. For øvrig kåret til årets unge trener i Norge i 2013. Endte til slutt på en fjerdeplass i 1.deild ifjor, og med tre reservelag foran seg på tabellen, ble det dessverre ikke noe opprykk. Fikk høsten ødelagt med skader på sentrale spillere, og vi gleder oss til å følge dem i år! Har gjort det oppløftende i vinter. Helt til slutt tar vi med et lag som er gjenoppstått som A-lag, nemlig Miðvágs Bóltfelag, som forkortes til MB. De spiller på MB Arena, som ligger midt i tettstedet Miðvágur og oppgis til å ha en kapasitet på 2000 tilskuere. Klubben ble stiftet så tidlig som i 1905. De endte sist i toppserien i 1947, og det tar over tretti år før de er tilbake, nærmere bestemt 1978 etter å ha vunnet 1.deild året før. Dette er lagets første tittel, om det kan kalles det, en prestasjon de gjentar i 1982 og 1989.
I 1990 gjør de sin beste sesong noensinne, og ender på en tredjeplass på øverste nivå. Dette er selvfølgelig før færøyske lag får delta i Europa-cuper, så det eventyret lar vente på seg enn så lenge. De rykker ned året etterpå, og det er siste gang MB har spilt på øverste nivå. 
I 1993 blir de slått sammen med SÍF Sandavágur, som nevnt under avsnittet om 07 Vestur. Etter at samarbeidet kollapset i 2004, startet de på nytt igjen på nivå 4. Etter mye opp- og nedrykk de neste sesongene, rykker de ned i 2016 fra 2.deild, med tre poeng, og minus 102 i målforskjell (På 18 kamper!) A-laget har ligget brakk i noen sesonger, men i år er de endelig tilbake på nivå fire i 3.deild. Vi gleder oss til å se hva de kan by på! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar