fredag 30. oktober 2020

Nå kan det (meste) avgjøres!

Færøysk fotball har fått stempel på seg for å ikke være særlig spennende, sammenlignet med toppoppgjør i de større europeiske ligaene. I fjor ble nedrykkskampen i Betrideildin dessverre påvirket 
av at det ikke var gode nok lag i 1.deild, men i år er heldigvis reglene forandret. Og som vi alle husker, ble seriemesterskapet avgjort i siste runde!

 I det vi går inn i de to siste rundene i de tre øverste divisjonene, så er det faktisk bare følgende som er avgjort; 
- Vikingur må vinne cupfinalen for å kvalifisere seg til Europa League 
- AB II og FC Hoyvik rykker ned fra 1.deild 
- FC Suðuroy rykker opp fra 2.deild

 En kjapp status på divisjonene gir oss denne oversikten, vi starter med Betrideildin:Kampene kommende søndag er som følger:
IF - AB
EB/Streymur - Skála
HB - TB
NSÍ - KÍ
Vikingur - B36

- HB kan sikre seg seriemesterskapet på søndag med seier over TB. For spenningens skyld hadde det vært ypperlig om de taper, ettersom HB skal til Klaksvik i siste serierunde. KÍ har også en hengekamp i midtuka mot AB, som de vinner lett. Vi tror også de vinner mot NSÍ, men HB sikrer gullet hjemme på søndag
- Kampen om tredjeplassen avgjøres i siste serierunde, da møtes nemlig B36 og NSÍ. B36 får en fordel ved å slå Vikingur i helgen, mens NSÍ går på et tap mot Klaksvik
- EB/Streymur blir virkelig jokeren når det kommer til nedrykk, ettersom de skal møte både Skála og AB i de to siste kampene. Det kan bli en virkelig interessant kamp på søndag, noe vi kommer tilbake til når vi kommer til 2.deild!
- AB har igjen ÍF, KÍ og Vikingur. Det ender med null poeng, og direkte nedrykk for guttene fra Argír, som ender sesongen uten en eneste seier, forrige seier kom i oktober 2019. 
- Skála knabber med seg alle poengene fra Streymnes, og klatrer forbi AB. Dermed blir det playoff på gutta i oransje! Hvem møter de der? Vi kan jo ta en titt på tabellen i 1.deild; 

Her ser vi at det bare er 07 Vestur og B68 som kan rykke opp. Beste lag rykker direkte opp, nest beste spiller playoff mot 9.plass i Betrideildin. Hadde begge vært topp tre, hadde begge rykket opp. 07 Vestur kan ta igjen NSÍ II, selv om de har igjen overkommelig motstand, men B68 kan uansett ikke ta igjen NSÍ II for at begge A-lagene skal kunne rykke direkte opp.

Det interessante her, er at 07 Vestur og B68 møtes i en hengekamp i midtuka, av grunner vi fortalte om i podcast nummer 22. 07 Vestur kan på lang vei sikre opprykket allerede i morgen borte mot B71, ettersom de har igjen allerede fortapte FC Hóyvik i siste runde. Da vil de fortsatt ligge 5 poeng foran B68 (gitt at B68 vinner mot Hóyvik imorgen).

Vi tror derfor at 07 Vestur rykker direkte opp, mens gutta fra Færøyenes vakreste stadion må ut i playoff-kamper mot Skála, som forøvrig bare ligger en liten halvtimes kjøretur fra hverandre. Man kan nesten skimte hverandre sine baner over Skálafjørður! 

La oss bevege oss over til 2.deild, og her er det mye som spiller inn. Vi kan begynne med å ta en kikk på tabellen før siste (!) serierunde imorgen! 


Her ser vi at Skála II leder. Skála sitt førstelag ligger jo sist i Betrideildin, og skulle Skála rykke ned, så kan ikke Skála II rykke opp. 

MEN, nå blir det interessant her. EB/Streymur møter jo Skála i Betrideildin på søndag. Hvis de går inn for å tape den, så går Skála opp på niendeplass, dermed playoff. Og EB/Streymur har igjen AB i siste kamp, så om de vinner den, rykker AB altså ned. Og da kan EB/Streymur gamble på at Skála taper sin playoff, for da er det nemlig EB II som rykker opp fra 2.deild! 

Så, for å klargjøre dette scenarioet:

* EB/Streymur taper (med vilje, fordi de håper at Skála skal tape i playoff senere i dette scenariet) mot Skála, da går Skála opp i ni poeng.
* AB taper mot ÍF, og står fortsatt på sine sju poeng. Skála går dermed forbi, og ligger da på 9.plass.
* AB taper hengekampen mot KÍ borte, blir stående på sju poeng, og sisteplass, foran siste runde.
* EB/Streymur slår AB i siste runde, slik at AB rykker ned. Og da spiller det ingen rolle hvordan Skála gjør det i siste runde.

Da ender vi med Skála på 9.plass, og AB på 10.plass, sistnevnte rykker direkte ned. Samtidig er det bare FC Syd som har sikret opprykket fra 2.deild. Så skjer følgende;

* Skála vinner sin playoff: Skála II kan dermed rykke opp fra 2.deild.
* Skála taper sin playoff, og rykker ned til 1.deild. Da kan ikke Skála II rykke opp til 1.deild. Og dermed er det EB/Streymur II som rykker opp! 

Som om dette ikke er drama nok i seg selv, har vi også en nervepirrende kamp i bunnen for å unngå nedrykk sammen med Vikingur III. Det står mellom Royn og KÍ III, hvor Royn har igjen serieleder Skála II borte. Vi har en mistanke om at Skála kommer til å gi nok for i det minste å sikre tittelen i 2.deild. Mens KÍ III har igjen middelhavsfarer TB II borte. 

Og som om det ikke var nok oppi alt dramaet allerede, så kan vi jo samtidig ta med at KÍ III fikk tre minuspoeng for å ikke møte opp til sin kamp mot FC Syd i sommer. Det betyr jo samtidig at FC Syd fikk tre veldig lette poeng i den kampen. Ikke at KÍ mest sannsynlig hadde vunnet uansett, men det kunne jo i ytterste konsekvens endret tabellen fullstendig, både i topp og bunn!

Men så tenker du sikkert at dette kan bli en thriller av en avslutning. Neglbiting langt ut i overtiden mens man venter på resultatene fra de andre kampene. Men neida! Av grunner vi ikke kjenner til, har forbundet klart å legge kampene til forskjellige tidspunkt! Så KÍ III er allerede ferdig med sin kamp før Royn skal spille sin, og da vet de allerede sin skjebne. Så om KÍ skulle tape, slik at Royn uansett er sikret plassen, tror vi det fort kan bli ekstremt stygge sifre i Skála. Royn kommer neppe til å gi alt om de vet at de allerede har sikret plassen. Skulle ikke forundre oss om det blir tosifret! Så ja, nokså klønete opplegg fra forbundet sin side! Vi får nesten bare håpe at det rett og slett er ferjelogistikken til og fra øya som gjør at det har blitt sånn. Dette kunne forbundet enkelt ha unngått, om de hadde satt opp TB II - Royn i siste runde. 

Genialt nok gjelder dette også for lørdagens runde i 1.deild, hvor B68 allerede er ferdigspilt før 07 Vestur skal ut i sin kamp. Nøyaktig hvordan de har klart å rote til oppsettet på denne måten, må nesten FSF svare for selv, det virker ekstremt klønete på flere områder.


Dette blir uansett en ekstremt spennende og morsom helg, i alle divisjoner! Vi tror uansett at HB sikrer seriegullet i Betrideild på søndag, det er vel det eneste som virker veldig sannsynlig. Alt annet får vi bare glede oss til å følge med på!

God helg! Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar