mandag 10. august 2020

De første rundene i Europa er klare!

 Ja, etter litt frem og tilbake, er nå endelig de første rundene i Europa-cupene for sesongen 20/21 "trukket". Det var jo veldig mye snakk på forhånd om hvilke land som er grønne, og dermed også hvilke lag man kan møte, så vi får satse på at dette vedvarer. Slik at kampene kan bli spilt, og vi ikke havner i en situasjon der lag er nødt til å trekke seg eller bli utestengt fordi corona-situasjonen i landet har forverret seg. Dette gjelder selvfølgelig ikke bare de færøyske lagene, men for alle!

Nytt i år er at det er bare én kamp, enten hjemme eller borte. Ved uavgjort full tid, går kampen til ekstraomganger og eventuelt straffesparkkonkurranse. 

Champions League:

, som regjerende mester skal ut i første kvalifiseringsrunde, hvor de trakk Slovan Bratislava fra Slovakia. Klubben som har gått under flere ulike navn oppigjennom historien, er kanskje mest kjent for å ha slått selveste Barcelona i cupvinnercup-finalen tilbake i 1969. Klubben er den mestvinnende klubben i Slovakia med åtte seriemesterskap, og i tillegg åtte seriemesterskap i det som var Tsjekkoslovakia. Klubben trenes av Ján Kozák jr. Det er ikke en voldsom CV han har å vise til, men spilte seks kamper for West Bromwich på lån tilbake i 2006. Hans far med samme navn er også et vident kjent navn i det tidligere Tsjekkoslovakia, blant annet var han med som spiller på landslaget som endte på 3.plass i EM 1980, etter å ha slått Italia på straffesparkkonkurranse i bronsefinalen.

Ján jr er også kjent som en av pionerene innen footgolf i Slovakia, og har visstnok en bronse fra VM i 2016! I tillegg er han onkel til Filip Lesniak, som de siste årene har spilt i dansk fotball, nærmere bestemt AaB og Silkeborg (på utlån). 

Laget Slovan Bratislava er ikke et lag med de store profilene som vi kanskje er kjent med, men har Vladimir Weiss på laget, som startet sin karriere i Manchester City, og var utlånt til blant annet Bolton, Rangers og Espanyol før det bars videre sørover. De har spilt én kamp i den hjemlige serien i år, og slo Nitra 5-0. Klubben fikk ferdigstilt sin nye stadion våren 2019, som tar 22 500 tilskuere. I fjor kom klubben helt til gruppespillet i Europa League, hvor de ble på tredjeplass i gruppe med Wolverhampton, Braga og Besiktas. Laget har aldri møtt førøysk (eller norsk for den del) motstand tidligere, det nærmeste er det islandske laget Fram tilbake i 76/77. Rankingmessig ligger klubben på rundt samme nivå som Hajduk Split. 

På papiret var dette en av de tøffeste motstandere KÍ kunne få. Heldigvis har de hjemmebane, og som vi var inne på i podcasten, så har KÍ fått godkjent sin egen hjemmebane Djupmyra til bruk i Europa. Så for første gang i moderne tid skal det spilles Europacup i Klaksvik! Selvfølgelig synd at den må spilles uten tilskuere, men slik er det nå en gang. Kampen spilles onsdag 19.august klokken 20.00. Skulle KÍ klare å ta seg videre fra denne kampen, venter Young Boys i Sveits uken etterpå.


Europa League: 

Samtidig som Manchester United, FCK og andre storlag forbereder seg på å spille kvartfinaler, skal de noe mindre lagene gjøre seg klare til det som kanskje er sesongens høydepunkt for de, nemlig kvalifisering til Europa League 20/21! Samme oppsett som i Champions League, bare én kamp. Ved uavgjort fulltid, spilles det ekstraomganger og eventuelt straffesparkkonkurranse. Alle kampene spilles torsdag 20.august. Klokkeslett oppgitt er i norsk tid.

B36 skal ta turen til Gibraltar for å møte St Joseph's FC, igjen. Disse to lagene møttes også i første kvalikkrunde tilbake i 18/19, hvor det endte 1-1 i begge kampene, og B36 vant på straffesparkkonkurranse! Klubben ble stiftet allerede tilbake i 1912, men som ikke ble innlemmet i UEFA før 2015 av naturlige grunner. Klubben ble nummer to i mesterskapsgruppen sist sesong, bak laget med det ambisiøse navnet Europa FC. De tre siste rundene ble ikke spilt grunnet corona. Klubben har vært nærme å rykke ned flere sesonger i moderne tid, men har de siste fem årene kvalifisert seg til europacup de fleste årene. Europacup-eventyret har vært litt blandet, ettersom de tapte 0-10 sammenlagt mot Limassol i 17/18. Året etter tapte de som nevnt mot B36 på straffespark, mens i fjor vant de faktisk første runde mot Pristhina fra Kosovo, før de røyk på en stygg 0-10 sammenlagt mot Rangers i neste runde. 

I 2017 ble klubbens kaptein Esteban Montes, samt Alberto Montaño dømt til henholdsvis fem og tre års utestengelse fra all fotball i Gibraltar for brudd på betting-regler for ligaen. Begge spillerne ble umiddelbart frigitt av klubben. Saken kan du lese mer om her .

Klubben har stort sett lokale (samt en del spanske) spillere på laget, i tillegg til to sør-amerikanere. Den ene, Fererico Villar har stort sett spilt i lavere nivåer i Argentina, i klubber man må ha rundet FM for å ha hørt om. Den andre, Ángel Guirado må sies å være selve definisjonen på fotballnomade. I løpet av sine 17 aktive år, han har vært innom ikke mindre enn 28 (!) klubber! Veldig varierende hell i de ulike klubbene, men har blant annet vært på lån i Atletico Madrid B og Levante B (riktignok B ja), og Deportivo La Coruna (uten å få spille noen kamper). Mest oppsiktsvekkende er det nok kanskje at han gikk fra to år i Thailand og Filippinene, til Grindavik på Island! Fikk med seg sju kamper der, og fem mål før ferden gikk videre til Spania, og etterhvert Gibraltar. 

Dette var nok det B36 kunne håpe på i trekningen, selvfølgelig vært best med hjemmebane. Men, laget fra Gibraltar er overkommelig motstand, og det skal på en vanlig, god dag være mulig for B36 å ta seg videre! Kampen spilles klokken 17.30 torsdag 20.august. Skulle de klare å ta seg videre fra oppgjøret i Gibraltar, venter Levadia Tallinn på hjemmebane uken etterpå.


NSÍ skal få være vertskap for Barry Town fra Wales. Eller, vi foretrekker å bruke det walisiske navnet, som er Clwb Pêl Droed Tref Y Barri. Eller, kanskje ikke. Når det skal sies, så blir det jo teknisk sett ikke hjemmebane for NSÍ, siden banen i Runavik ikke er godkjent for europacup, og de må ta i bruk banen i Toftir, en liten ti minutters kjøretur unna. Uansett, klubben fra Wales har en rik historie, og det er nesten verdt å lese seg opp på det på egen hånd. Klubben hadde sin definitive storhetstid på midten av 90-tallet og tidlig 2000-tall, hvor de vant serien flere år på rad. Klubben eies og drives av en supportergruppe, som blant annet har en egen Hall of Fame, hvor tidligere spillere og støtteapparat har fått den hyllest de fortjener. Klubben var tilbake i Europa først i fjor, etter seksten sesongers fravær. Røk 0-4 for Cliftonville sammenlagt. I 01/02-sesongen slo de faktisk Porto 3-1 hjemme, men tapte riktignok 0-8 i første kamp, så Porto sendte nok ikke det beste laget. Har aldri møtt færøysk, eller norsk, motstand tidligere. 

Laget består stort sett av spillere fra Wales, med to unntak. Theo Wharton, som har vært i flere klubber i Conference Nord og Sør i England, representerer Saints Kitts og Nevis. Er forøvrig gudsønn av den mer kjente Nathan Blake faktisk! Ble proff i Cardiff som unggutt, men fikk aldri noen tellende kamper der. Har foreløpig 15 landskamper for St Kitts og Nevis. I tillegg har klubben Nathaniel Jarvis på laget. I likhet med Theo, startet også han sine ungdomsår i Cardiff, før det bar videre til diverse klubber på nivå 6 i England. Representerer det noe eksotiske Antigua og Barbuda, hvor han står med åtte landskamper. Er ny av året, så har ikke spilt noen kamper for Barry ennå. 

For NSÍ var det avgjørende å få den viktige hjemmekampen i første kvalikkrunde. Barry Town er nok et lag ikke så mange kjenner til, men bør være et lag NSÍ skal klare å slå hjemme på Toftir. Sesongen i Wales har ikke startet ennå, som jo er en fordel for biene fra Runavik. Kampen spilles torsdag 20.august klokken 19.00. Skulle NSÍ klare å ta seg videre fra denne kampen, blir det tur til Aberdeen uka etterpå!


HB blir nødt til å ta turen til Øst-Belfast for å møte Glentoran. Det var ingen ideell trekning, på noen som helst måte. Færøyske lag har hatt problemer med irske og nord-irske lag før, og dette blir ingen lett reise når den regjerende færøyske cupmesteren møter den regjerende nord-irske cupmesteren. Klubben Glentoran har en rik historie, men har de siste femten årene vært preget av enormt mye utenomsportslig tull, deriblant flere økonomiske problemer og restruktureringer. I fjor ble de kjøpt opp av en investeringsgruppe, og slik det foreligger nå, skal visst all gjeld være oppgjort og/eller slettet. Det sies også at klubben i sin tid avslo å signere en ung fole med navn George Best, fordi han ble funnet for tynn og lett. Han fikk jo en ganske ok karriere etterhvert, kan man vel si. I 1995, i et forrykende snøvær under Boxing Day-kampen mot Linfield, ble den oransje ballen ødelagt. Da de ikke hadde noen annen oransje ball, måtte resten av kampen spilles med hvit ball. 

Sist gang klubben vant serien, var i 08/09-sesongen. Det var også etter dette mye av de økonomiske problemene startet. Men, de hentet faktisk Keith Gillespie på free transfer foran den påfølgende sesongen! Det har som sagt vært mye rot i klubben, og en del ulike supportergrupperinger har også vært inne på styre-siden, deriblant Glentoran Community Trust, som i flere år har vært med og bestemt hvordan klubben skal styres.

Glentoran har flere ganger møtt norsk motstand i Europa. Tilbake i 73/74 slo de ut Brann av det som het cupvinnercupen, og i nyere tid tapte de 0-4 sammenlagt mot Lillestrøm i 00/01, mens de i 06/07 tapte 0-2 sammenlagt mot Brann. Det er fem sesonger siden klubben sist var i Europa, forøvrig. Klubben består stort sett av hjemlige spillere, men kan også skilte med nederlenderen Elvio van Overbeek, som har flere nederlandske klubber på sin CV. 

Dette var en tøff trekning for HB, men de er heldigvis i sesong, noe Glentoran ikke er. Kan det være fordelen som vipper det i deres favær? Vi spår en uhyre jevn kamp, men håper at HB klarer å ta seg videre. Hvis de gjør det, blir det tur til Motherwell uka etterpå. Kanskje de kan ta samme fly som NSÍ? Kampen mot Glentoran spilles uansett torsdag 20.august klokken 20.00 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar