mandag 27. juli 2020

Feiring av Ólavsøka og en deilig høst i vente

Ja, hva passer vel bedre enn å starte Ólavsøka med en aldri så liten statusoppdatering rundt fotballen på øya vi har lagt så nært vårt hjerte? 

Som de fleste allerede vet, er Ólavsøkudagur den 29.juli nasjonal høytidsdag til minne om den norske kongen Olav den hellige, samt dagen hvor Lagtinget settes. Denne uka samles så og si alle som kan krype og gå på øya i Tórshavn, og feiringen tiltrekker seg ekstremt mange turister også. I tillegg passer selvfølgelig fotballforbundet på at terminlisten blir satt opp slik at man får noen godbiter denne uken også!

Men før vi går igang med runden som sparkes igang nå i aftens, må vi se litt mer på hvordan det har gått i de seneste rundene, og status på overgangsvinduet som stengte mandag ettermiddag. For å begynne med det siste først, er nok den største nyheten at foreløpig toppskårer i ligaen, Uros Stojanov har forlenget avtalen sin med ÍF til å gjelde ut 2022. I dagene før gikk HB ut og sa at de skulle hente han gratis etter sesongen, men med hans forlengelse av kontrakten, roer spekulasjonene seg, om enn bare for en stund. 

Status i Betrideildin:
AB har i et tappert forsøk på å berge plassen hentet inn to spillere fra HB på lån, mens TB har hentet den sentrale midtbanespilleren Mark Kongstedt fra dansk fotball. EB/Streymur satser litt nostalgisk, ettersom de har hentet tilbake klubblegenden Bárður Olsen fra andrelaget til B36. Vi kan også ta med at B71 har forsterket seg i kampen om opprykk fra 1.deild, etttersom de har hentet spissen Valdemar Schousboe fra klubben med det klingende navnet BK Marienlyst i dansk fotball. Men den største overgangen i færøysk fotball denne sommeren må utvilsomt være den som NSÍ har gjort, ettersom de har hentet Jesper Christjansen fra Lyngby. Han har riktignok ikke vært i troppen for Lyngby siden desember ifjor (ifølge Transfermarkt), men er en spiller som defintivt kan fylle tomrommet etter Peder Nersveen på midten der. Speaking of, Peder og hans kjære Arendal står med full pott etter tre runder i norsk 2.divisjon avdeling 2! Jesper er neppe klar til kveldens dyst mot KÍ, men kommer til å bidra mye mer utover høsten! 


Har man fulgt med litt på tabellen i de siste ukene, har du sikkert lagt merke til at det ble spilt tre kamper i forrige uke, med topplagene. Dette er rett og slett fordi de skal ut og spille Europacup i slutten av august. Så de to hengekampene hvor TB tar imot Vikingur, og EB får besøk av ÍF, blir spilt fredag 28.august. Storkampen mellom HB og B36 som 'hjemmelaget' vant 2-0, gjorde sitt til at de fikk et forsprang på seks poeng ned til fjerdeplassen. Men det er bare halvspilt og utrolig jevnt, så her er ingenting avgjort! Spesielt når man har i bakhodet at alle møtes tre ganger i løpet av sesongen, vi har noen skikkelig storkamper foran oss til høsten også! Bare i løpet av de to neste kampene skal NSÍ spille mot KÍ og HB, så det er bare å glede seg!

Ståa er som følger i Betrideild når vi er ca halvveis i sesongen:De fire øverste er akkurat som vi forventet før sesongen. Vikingur har noen svake resultater mot TB og ÍF, men kan plutselig være med igjen, ettersom de møter tre av de fire foran seg i de fire neste kampene. Årets åpenbaring er selvfølgelig ÍF, og årets foreløpige málskjúttar Uros Stojanov. Han leder med 10 skåringer så langt, to foran Bjartalíð (KI), Petur Knudsen (NSÍ) og Przybylski (B36).  Artig funfact der er at alle de ni spillerne bak Uros på listen, spiller for lag som har spilt 13 seriekamper!

Dessverre er Skála og AB såpass svake som vi fryktet på forhånd av sesongen. De har prøvd å hente inn noen lånesoldater for å forsterke laget, men som alle med FM-karriere vet, det fungerer sjelden. Allerede nå ikveld møter Skála EB/S, som de nesten må ta poeng mot, om de skal ha håp om å berge noe som helst. Første helgen i august møtes disse to lagene, da får man endelig sett hvem av de som har et håp om å berge plassen, ihvertfall få playoff, istedet for å rykke rett ned. Det er også verdt å legge merke til de enorme variasjonene mellom topp og bunn hva målforskjell gjelder. Det kan faktisk bli avgjørende til slutt, det har skjedd før! Når det gjelder EB/Streymur og TB er de såpass jevndårlige, men gode nok til å ta poeng fra de to under seg på tabellen, slik at vi tror det til slutt står mellom AB og Skála om playoffplassen.

Kan ÍF utfordre Vikingur om den femteplassen? Rent praktisk og isolert sett utgjør det ikke all verden om de skulle klare det. Men det ville bety enormt mye for hvordan fotballen på Færøyene blir i de neste årene. Allerede før denne sesongen ble det lagt frem forslag til at topplagene ikke skulle få like mye i pengestøtte som bunnlagene. Hvordan skulle da en femteplass til ÍF påvirke dette? Klubben skal ha all honnør for jobben de har gjort, spesielt med å hente Uros. De har tredoblet antall poeng siden fjoråret, og de er bare halvspilt i sesongen! Kan én spiller utgjøre så stor forskjell over flere sesongen? Hva om han går til HB etter sesongen likevel? Blir da ÍF et bunnlag igjen?

I løpet av de tre neste dagene skal runde 13 fullføres, og vi har disse kampene (Folkerekka i parantes, oppgitt i prosent): Klokkeslett i norsk tid. Alle kampene kan strømmes mot betaling på sg.tv.fo/ras.(Vi har inget kommersielt samarbeid med tv.fo, kun for opplysningen)

NSÍ - KÍ (28-25-47). Spilles mandag klokken 19.30
AB - ÍF (10-12-78). Spilles mandag klokken 20.00
Skála - EB/Streymur (28-32-40). Spilles mandag klokken 20.00. Kan strømmes gratis på sg.tv.fo/ras

HB - TB (97-2-1). Spilles tirsdag klokken 19.00

B36 - Vikingur (82-10-8). Spilles på Ólavsøkudagur, onsdag, klokken 17.00


Status i 1.deild:

Som alle vet, er vi sikret ett opprykk fra 1.deild i år. Det beste A-laget rykker direkte opp (og nr 10 i Betri rykker rett ned). Slik ståa er nå, vil det nest beste A-laget i 1.deild spille playoff mot nummer 9 i eliteserien.

Om det ikke er hektisk og jevnt nok i Betri deild, så er det enda mer intenst i 1.deild. Slik ligger det an før kveldens kamp mellom B68 og Vikingur II:Hengekampen mellom NSÍ II og HB II skal spilles 10.august, men den har ingen påvirkning på opprykkskampen. Som vi ser, er FC Hoyvik så og si klare for 2.deild allerede. Det betyr at det i praksis bare er tre A-lag med i kampen om de to plassene som kan gi opprykk.

For at to A-lag skal rykke direkte opp, må begge bli topp 4. Pr nå er status slik at B68 rykker direkte opp, mens B71 skal møte AB i playoff. Men det skiller såpass lite, at 07 Vestur absolutt henger med i kampen om opprykk, selv om de ligger tredje sist på tabellen. Spenningen kommer nok til å leve helt til de to siste rundene, for da møtes nemlig hhv B71 og 07 Vestur, samt B71 - B68 i siste runde!

Løgmanssteypið

I løpet av ferien ble jo 1.runde av cupen, Løgmanssteypið, unnagjort også! Ingen større overraskelser egentlig, det var forventet tett og jevnt mellom KÍ og HB, som endte med at bortelaget tok seg videre på straffesparkkonkurranse.

Det betyr uansett at vi har fått trekningen for kvartfinalene. Artig nok skal disse spilles to uker etter siste serierunde, den 21.november. Semifinalene spilles helgen etter, med finale 5.desember. Det er første gang siden 1977 (!!) at det ikke blir spilt hjemme og borte-kamper i semifinalene. Anbefaler forøvrig vår podcast med Cup-speziale, hvor vi ser på den merkelige historien i færøysk cupfotball.

Uansett, kvartfinalene ble som følger:
Vikingur - TB
B36 - AB
07 Vestur - HB
NSÍ - Skala

Da gjenstår det bare å ønske fortsatt god Ólavsøku,og takke for at du følger oss! Forslag til saker vi skal ta opp, eller spørsmål kan rettes på Twitter, send oss ei melding der! Tema/spørsmål til podcasten kan også stilles der.

Stein og Erik


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar